Het koelvermogen van een airco wordt uitgedrukt in kW of BTU. Hoeveel BTU je per m3 nodig hebt en waar je rekening mee moet houden, leggen we je hier uit!

Hoeveel BTU jij nodig hebt voor jouw situatie hangt af van een aantal factoren. Zo maakt bijvoorbeeld de ligging van de ruimte in het huis een verschil (staat de zon de gehele dag op een plat dak?) Maar ook hoeveel buitenmuren de ruimte heeft de ruimte. Verder speelt de isolatie van de ruimte mee. Wij noemen bij de meeste van onze airconditioners een aantal kubieke meter (= m3) waarvoor de airco geschikt is.

Echter gaat dit richtgetal uit van ideale omstandigheden. Gebruik daarom onderstaande 2 stappen om te kijken hoeveel BTU jij waarschijnlijk nodig hebt.
2 STAPPEN OM TE BEREKENEN HOEVEEL BTU JIJ NODIG HEBT VOOR EEN AIRCO

We doorlopen twee stappen die jou een goed beeld geven van hoeveel BTU jij nodig hebt voor een airco. Bepalen in stap 1 de isolatieklasse en in stap 2 berekenen we het koelvermogen met een simpele formule.
STAP 1: BEPAAL DE ISOLATIEKLASSE VAN JOUW RUIMTE

Voor een gemiddeld huis in Blegië geldt de stelregel dat je voor elke kubieke meter ongeveer 30 tot 40 Watt koelvermogen nodig hebt. Dat is gelijk aan 100 tot 135 BTU per m3. Echter speelt er dus een aantal factoren mee. Bepaal aan de hand van de onderstaande classificering in welke isolatieklasse jouw te koelen ruimte valt.
STAP 2: BEREKEN MET DE FORMULE HOEVEEL KOELVERMOGEN JE PER M3 NODIG HEBT

Naast de isolatieklasse is het belangrijk te bepalen hoe groot de ruimte is. Aan de hand van deze twee gegevens zoek je in het onderstaand schema makkelijk op hoeveel BTU je nodig hebt. BTU of eigenlijk Btu/u raakt een beetje verouderd om koelvermogen aan te geven. We gebruiken hier tegenwoordig doorgaans Watt of kW voor. Dus eigenlijk verandert de vraag in: Hoeveel kW heb je nodig om je ruimte goed te koelen? De inhoud van de ruimte bereken je met de volgende formule:

Formule inhoud ruimte: oppervlakte (m2) * hoogte (m) = inhoud in m3.

Afhankelijk van de isolatieklasse, bepaal je de vermenigvuldigfactor. Dit kan met een factor 30, 40 of 50. Maar met die formule om het koelvermogen te berekenen, gaan we je niet vermoeien. Het onderstaande schema is namelijk veel makkelijker en geeft overzichtelijk aan hoeveel koelcapaciteit je nodig hebt.

Bekijk aan de hand jouw isolatieklasse en de inhoud van de betreffende het benodigde koelvermogen. Als je weet hoeveel je nodig hebt, kan je makkelijk een airconditioner kiezen die bij jou past. Uiteraard kan je ook altijd contact met ons opnemen als je meer advies nodig hebt.SOMS STAAT ER KW’S VERMELD: HOEVEEL BTU IS 1 KW?

Het koelvermogen van een airco wordt doorgaans uitgedrukt in BTU (BTU/u) of in Watt (of kW). De relatie tussen BTU/u en Watt is de volgende: 1 kW, oftewel 1000 Watt = 3,41 BTU/u. Bij de airconditioners die wij verkopen, worden doorgaans beide vermeld, dus hoef je niets om te rekenen. Wij hebben een uitgebreide selectie airconditioners. Zie de selectie hieronder of ga naar al onze mobiele airco’s en split-unit wandmodel airco’s.

Product toegevoegd aan vergelijking